tiistai 9. lokakuuta 2012

Miten voit pitää kaneja vapaana / Miten opetat kaneille luoksetulon?

Heipparallaa!

Otsikossa olevia kysymyksiä kuulen tosi paljon, niin kavereilta, petsiestä kuin täältä blogin kautta. Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on yksinkertaisesti; opetan kaneille luoksetulon.
Tietysti täytyy olla luottoa kaniin, että sen voi vapaaksi päästää. Esimerkiksi jo edesmennyt risteytyspoika Toska, ei olisi varmasti pysynyt vapaana lähellä, vaan olisi lähtenyt omille reiteilleen.
Nykyiset jänöt pysyvät kaikki vapaana ja osaavat luoksetulon.

Toiseen kysymykseen vastaus onkin pidempi. Jotkut kanit oppivat luoksetulon ilman suurempia opetteluja (kuten Adelyn). Joillekkin asiaa täytyy vääntää rautalangasta, eikä sekään välttämättä auta.
Opettelussa töytyy muistaa, että jokainen kani on yksilö. Kaikki eivät opi temppuja (ja joitain ei edes kiinnosta). Älä siis hermostu jos oma kanisi ei osoita tuloksia. Toiseksi pidä harjoittelut lyhyenä, kanit kyllästyvät nopeasti.

Ensiksi sinun täytyy löytää jotain omalle kanille mieluisaa, eli palkka. Nellillä toimovat vain namit, Candylla ja Adelynillä namit ja rapsutukset ovat tasavertaisia(eli molemmat ovat hyvä palkka) ja Ådelialla riippuu päivästä, joskus namit ja joskus hellittely.
Nameina meillä käytetään esim. salaattia, voikukkaa, porkkanaa, kurkkua ja kuivattua ruokaa (kuten banaanit ja mansikat). Jotkut käyttävät jyrsijän jugurttinappeja, keksejä ja muita tälläisiä nameja, niitä en kuitenkaan itse käyttäisi.

Idea on hiukan samantyylinen kuin koirilla. Lasket kanin sylistä viereesi (vähän jalan eteen,jotta näet kanin). Kutsu kania ja jos se tekee pienenkin eleen (katsahtaa sinua,liikahtaa sinuun päin)-->palkka.
Vähitellen kun kani tajuaa ideaa, vaikeuta temppua pikkuhiljaa. Ensin kani saa palkan eleestä, sitten se saa palkan yhdestä askeleesta. Jossainvaiheessa pystyt astumaan kanin luota parikin askelta pois ja se tulee luokse kutsusta. Anna kanille palkkaa, vaikka se tulisi ilman kutsua luoksesi koulutustilanteessa, se selkeyttää temppua kanin mielessä.

Lopulta kun pystyt menemään pitkän matkan päähän kanista ja se tulee luoksesi, niin voit alkaa kokeilemaan vaikeutusta taas. Eli annat kanin juosta vapaana hetken ja pyydät sitten luokse.
Jos harjoittelet sisällä niin muista, että kani voi reagoida kutsuun eri tavalla ulkona.

Tämä ohje on toiminut omilla kaneilla, mutta niinkuin sanoin aiemmin..kanit ovat yksilöitä, eivätkä välttämättä opi tällä tavoin. Ohjeita voi olla monia, tämä on vaan oma sovellus;)

2 kommenttia:

 1. Vautsi, tää oli kyllä lukemiseen käytetyn ajan kannalta tosi hyvin tehty postaus. :)
  Tekstiä oli kivasti ja sitä oli mukavaa lukea. Luulen, että monikin saa apua tästä. :3:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superiso kiitos!:) toivottavasti auttaa jotakin!:D

   Poista

Kiitos kommentistasi♥!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...