sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Ongelmalapsi Ådelia ja muita kanihuolia

Kuinka paljon huolta voi aiheuttaa pieni kani? Nyt on huomattu, että paljon... photo IMG_2186_zps51fb089e.jpg 

Ådelia on ollut oikea ongelmalapsi viimeaikoina.
Se on ollut aina vähän "villi ja vapaa", joten käsittely on ollut välillä hankalaa. Se ei selvästikkään pelkää ihmistä tai sylissä olemista, se ei vaan pidä siitä. Mieluummin se juoksee vapaana tuulen lailla ja tulee rapsuteltavaksi omilla ehdoillaan. Täysin eri maata siis, kuin sisko Adelyn, joka on oikea löllykkä.

Nyt tämänvuoden Å on ollut tuplasti vaikeampi käsiteltävä ja sen eteen olen joutunut tekemään hitsisti töitä. Kädet ja kaula on usein verinaarmuilla ja toisessa kädessä on jäljellä viimevuotiset arvet, kun Ådelian juuri leikattu terävä kynsi viilsi rystysiin kauhean viillon.

 photo Collage1_zpscbd19159.jpg
Ainakin tuli opittua, ettei kannata käsitellä neitiä ilman pitkähihaista


Käsiteltävyyden lisäksi Ådelia-paran terveys on ollut aika surkeata.
Keväällä sen hengitys kröhisi, silmät turpoilivat ja nenä vuosi. Arvelin sen johtuvan pissilaatikossa olevasta purusta. Vaihdoin pölyttömään turpeeseen ja pian kaikki oireet katosivat. Jos purua tuo edes pienen määrän sen luokse, alkavat edellämainitut oireet melkeimpä heti.
On se jännä, aina minulla on purua kaneille ollut ja nyt vuoden jälkeen neiti oireilee. Johtuisikohan se siitepölyistä?

 Nyt kun allergia on kurissa, niin eiköhän neiti järjestä uutta murhetta. Löysin jonkin aikaa sitten neidin toisen takajalan "pikkurillistä" isot haavat. Kynsikin oli katkennut ikävästi.
Haavat ovat pyöreitä, isoja ja lähellä toisiaan. Kaikenlisäksi ne ovat syviä ja tulehtuvat siksi helposti.
Niitä hoidetaan nyt ellän ohjeiden mukaan.
En kuollakseni keksi, että mistä ne ovat tulleet! Kaninpurema se ei ole, eikä viiltohavaakaan.
Villeimmät arvaukset liittyvät rotan- tai kissanpuremaan. Molempia kun on pihalla pyörinyt (tosin rottia tuskin toivottavasti enään.) Taitaa jäädä ikuiseksi arvoitukseksi, että mistä haavat tuli.

 photo IMG_2106_zpsb459a16f.jpg
Vaikka kanssas vaikeaa onkin, en silti sua mihinkään vaihtais!
 
 
Ådelia on ollut pirteä haavasta huolimatta, mutta kuitenkin ehkä hieman vaisumpi laumassa. Se on saanut laumajärjestyksen ihan sekaisin.
Nelli on ollut ennen Ådelian alapuolella järjestyksessä ja nyt kun Ådelia on heikompi, yrittää Nelli kiipiä ilmeisesti sen yläpuolelle. Eli Nelli ajaa pientä Å parkaa ja samalla saa myös pahnanpohjimmaisen rusakon mukaan tähän leikkiin, puuh!

 photo Collage_zpsfb140900.jpg
Candyn peppupose:D
Candy on pomo ja meneekin aina väliin kun muut rälläävät. Harmi vaan, että Candy saa aina ne iskut itseensä, mitkä on tarkoitettu muille kun sattuu menemään väliin. Onneksi ceellä on niin paksu karva, että puremat ei osu ihoon asti.

Tämä välienselvittely tapahtuu niin omalla reviirillä kun vieraallakin. Eilen kanit oli ulkona tarhassa syömässä ihan rauhassa. Yhtäkkiä Nelli pinkaisee Ådelian perään muristen ja alkaa jahdata sitä.
Ådelia törmäsi Adelyniin, joka pelästyi ja lähti pinkomaan ja jahtaamaan Nelliä. Whaat?!
Näin jälikäteen tuo kolmen kanin jono oli aika koominen näky, silloin ei kyllä naurattanut.
Ehkä neitien päät sekoittaa myös rusakko, joka on pariin otteeseen ollut kanihäkin liepeillä. Ainakin hormoonit jyllää Ådelialla ja Nellillä, jotka astuvat toisiaan ihan kokoajan..

   photo IMG_2037_zps501ab87f.jpg 

Jos tuo välienselvittely ja tappelu jatkuu ilman päätöstä, on kai pakko erottaa kanit kahteen laumaan. Sen kyllä teen vaan pakosta, katsotaan, että mihin tämä johtaa.

Psst, kaneista on myös mahdollisesti tulossa sarjakuvia, miltäs kuulostaa?;)

9 kommenttia:

Kiitos kommentistasi♥!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...